Apollohal

Adres: Apollolaan, Amsterdam
Bouwjaar: 1934
Architect: Albert Boeken (1891-1951)
Restauratie architect: Architectenbureau J. van Stigt
Opdrachtgever: Stadsdeel Oud-Zuid
Bouwbedrijf:  De Toekomstgroep Bouwdivisie Andijk
Bouwsom:  ca €5.000.000,-
Start bouw: zomer 2004
Jaar van oplevering: september 2005
Bijzonderheden: Rijksmonument, toonaangevend voorbeeld van het Nieuwe Bouwen

 

Category: Tag:

Description

This indoor sports hall is located in an area where the northern and southern Amstel canal come together, in the middle of the expansion of plan South of H.P. Berlage. The building, designed by A. Boeken (1934) in the style of the Modern Movement of building, has  functioned for decades as tennis and exhibition space. Over the years the building had lost her vanity. In 1954 the backside of the hall was rebuilt for Cinema du Midi; but after an intensive renovation (2005), was connected again to the hall, and now has two gyms for schools in the area. The Apollo hall regained its multifunctionality and pride.

RENOVATION

The complex is an early example of steel framing: large clear spans hanks to a construction of welded steel, frames and walls of light materials. This allowed large parts of the complex to be glazed. The building was before the renovation an introverted building; darkened windows in the sports hall, the burned and abandoned cinema du Midi, and a neglected pergola next to the hotel entrance.

The District council  had acquired the building with the aim to realize in the hall a new district office. Due to protests from the neighborhood plans were reviewed and it was decided to preserve the original sports feature, together with the construction of 2 additional gyms; (users are: basketball association’s as the main tenants and schools in the new gymnasiums together  with other sport clubs).

For the sports hall only deferred maintenance was foreseen. However, because of the addition of gyms in the area of Du Midi with changing rooms and toilets on the mezzanine floors, a comprehensive renovation to regain the functional unity of the whole was decided upon.

APPROACH AND CHOICES

For the feasibility of the renovation (June 2004 – September 2005) a strong phased implementation was needed; the user needed the sport facility until  late spring. In the first phase, especially the Du Midi section, the roof and the basic facilities were renovated.During the second phase the Great Hall was mainly worked on. An important choice was to reuse the existing material; like the original frames, porches and entrances, certain colors (eg the metallic colors) and to recover the canopy, the glass façade, and to restore as much as possible the relationship between the various parts of the hall.

In short, to bring back the building as much as possible to its original state but adapted to the demands of today: good ventilation, double heat controlled glazing, safety interventions, EPN and a good separation between athlete and spectator.

For this last point the entrance is adjusted, spectators and athletes are now using the original second entrance of architect Boeken, on the side of the Apollolaan. Athletes can go from there directly to the changing rooms in the main hall. The facade of the parking area, behind the hotel is therefore featured with a transparent way (as construction) with access to the changing rooms. The visitors reach the Great Hall by the stairs at the Du Midi-section, and by the steel bridge construction and the adjoining grandstand for 400 people in the Great Hall. The refreshment areas, managers and board rooms are located on the entrance side of the Stadionweg.

Furthermore, the present permanent blackout materials (insulation) is removed and in its place a flexible system of automated light blue canvas is realized. The ventilation / heating system is placed high under the truss structure / light street; with this solution space for additional accommodation on the ground floor became available. Floor heating is fitted in the changing rooms. In total  the Great Hall now has 8 basketball steel frames,  controlled by a computer system for the right height. The original wooden floor was reused and provided with new lines.

INVESTMENT WORTH

By the integral use of sports facilities is created a clear added value.The investment, especially taking into account the then overdue maintenance, is significantly lower in comparison with a new construction. The plan was designed in 3 months time. Within 3 months, the building permit, the specification and the tendering phase was realized, and the implementation achieved  in 15 months.

 

On the map