Greinerschool

Adres: Voorhelmstraat 25, Haarlem
Bouwjaar: Bouw in 1903
uitbreiding in 1935
Architect: Uitbreiding door Dick Greiner
Restauratie architect: Architectenbureau J. van Stigt,
projectarchitect H. Kuiper
Opdrachtgever: Ymere
Bouwbedrijf:  Van Lith bouwbedrijf bv
Bouwsom: €4.000.000,- 
Start bouw: oktober 2008
Jaar van oplevering: mei 2010
Bijzonderheden: Kleurtoepassing in het gebouw

 

Category: Tags: ,

Description

INTRODUCTION

From 1997 Architect office was involved in the restoration plans for the Greiner School, by making a feasibility study, as basis for a good and adequate plan to maintain the building.
The building in the Voorhelmstreet (in the Rozenprieel, (‘Rose Arbor’) a neighborhood near the center of Haarlem) is a National monument, as an essential element of the work of architect Dick Greiner (1891 to 1964). The restored building has been opened to the public in May 2010, and participates fully in the neighborhood once again.

HISTORY AND ARCHITECTURE

In 1932, Greiner got the order to expand  the Household and Industrial School, which was designed in 1903 by Hamersfeld and Roog. The new building from 1935 (essentially expressionistic) essentially provides the look of the school. Within the limited space of the old building, the new building was designed,  with a concrete support structure and a brick facade in a strict style.
The sleek facade composition and concrete skeleton made the use of large window surfaces possible, which are combined with decorative elements of the Amsterdam School. The former classrooms are equipped with large, high placed and translucent windows. The rooms are separated by thick bearing walls.

From 1995 the building no longer functioned as a school; shortly thereafter the school was used as studio space for artists.

VISION AND PLAN STRUCTURE

The spacious designed staircase with beautiful stained-glass windows, round windows and blue / yellow glazed tiles windowsills are very special details in this building. The basic colors red, yellow and blue are mirrored in the building, even in spots on the floors. The appearance of the glass and lead, the frames and the entire corridor is preserved. Later added elements such as suspended ceilings, installation packages and cross walls are removed and the original situation is restored.

OWNER AND RESTORATION ARCHITECT

Housing Corporation Ymere bought the building  from the municipality of Haarlem. Ymere gave Andre van Stigt the task to finish the previous researchplan for the restoration. Project architect is Hans Kuiper.

The artists and businesses who are members of the Association VORK, were supposed to return in one area of the restored property. The intention was that after the restoration 1/3 would be workshops,  1/3 offices, and 1/3 would get a social function (day-nursery). These functions are an addition to the neighborhood and should make the building lively again into its environment. Unfortunately, less artists returned into the building  than initially proposed.

BUILDING PROCESS

The choice was made to do a very sober and effective renovation, later in the process more sustainable solutions were chosen. Parts of the facade were rebuilt to nowadays requirements, while still retaining the original image and appearance.
During the demolition of later added walls, interesting spaces appeared. Due to these discoveries we decided  to adjust the plan by placing pantries in these spaces (instead of toilets), to maintain the original state as much as possible.

The functionalism of Greiner is mirrored in the use of colors. Doors have been given different colors to indicate the different spaces behind. Thus, all classroom doors are soft blue, the entrance doors ruby red,  the cabinet doors cream/yellow. These colors refer to the original colors of the windowsills and the stained glass.
All single glass has been replaced by monument glass. This glass has an insulating effect and also solar protection, while still preserving the original appearance of the steel profiles in the windows and frames.

By “surgical interventions” in the building, like the insertion of the lift and the 2 disabled  toilets, the building of Greiner again meets the current needs and the requirements of usability, comfort, accessibility and safety. Haarlem once again has a beautifully refurbished National Monument, that has returned the liveliness to the Rozenprieel.

 

On the map