Adres:Begijnhof, Amsterdam
Bouwjaar:Begin 15e eeuw
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectOnbekend
Opdrachtgever:Stichting Begijnhof
Bouwbedrijf:n.t.b.
Start bouw:n.t.b.
Jaar van oplevering:n.b.t.
Bijzonderheden:

Publicaties/video

Begijnhof

Het Begijnhof in Amsterdam is het oudste hofje van Amsterdam, gesticht in 1346 voor de huisvesting van Begijnen, een zusterschap van de Katholieke Kerk die geen eed aan God hadden afgelegd. Hier verzorgden zij zieken en gaven les aan de armen. Het oudste nog bestaande huis, Het Houten Huys, nr. 34, dateert uit ca. 1528. De laatste Begijn, zuster Antonia, overleed op 84-jarige leeftijd op 23 mei 1971. Tegenwoordig verhuurt de private stichting Het Begijnhof de 46 panden met ca. 100 appartementen voor de lagere en middeninkomens aan mensen met vitale beroepen in de zorg en het onderwijs. Voorwaarde is dat deze personen vrouwen van boven de 30 zijn die het Katholicisme accepteren.

In 1971 raakte het Buro voor het eerst betrokken bij de instandhouding van het Hofje en is het Hofje onder leiding van Joop van Stigt gerenoveerd. Tijdens deze renovatie zijn de funderingen hersteld, daken, vloeren en wanden geïsoleerd naar maatstaven van die tijd en is er deels achterzetbeglazingen toegepast.

Nu, zo’n 50 jaar later, zijn wij als Buro weer betrokken bij de nieuwe verduurzamingsslag van het Hof. Het plan is om gedurende de komende jaren stap voor stap de woningen (dak en wanden) opnieuw te isoleren naar de maatstaven van nu, voorzien van nieuwe achterzetbeglazing en de installaties gasloos te maken door middel van lucht-warmtepompen.

Dit alles in intensieve samenwerking met de Gemeente Amsterdam zodat het Begijnhof na 500 jaar opnieuw een voorbeeld voor de Stad te laten zijn, dit keer op het gebied van verduurzaming van Monumenten.