Adres:Moreelsepark 3, Utrecht
Bouwjaar:1921
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectG.W. van Heukelom
Opdrachtgever:NS Vastgoed
Bouwbedrijf:Strukton
Start bouw:2000
Jaar van oplevering:2001
Bijzonderheden:

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

De Inktpot

De Inktpot wordt in 1921 feestelijk geopend door minister Koning van Waterstaat. Het kantoor is één van de grootste kantoren van Nederland en biedt plaats aan meer dan 1700 werknemers. De overleving wil, in dit geval geschreven door de vrouw van de architect G.W. van Heukelum, dat het ontwerp kolossale gebouw tijdens een voorbespreking op een vloeiblaadje is geschetst. Of dit waar is of niet, wat in ieder geval opvalt is dat het gebouw, dat al snel bekend staat als “Burcht” of “Het Klooster” in strenge classicistische stijl ontworpen is. Wie binnengaat wordt direct getroffen door de lange gangen met bogen (met wigvormige bakstenen), hoge torens en hoge kamers (achter meer dan 700 deuren), allemaal even groot zodat er geen onderscheid is tussen de gebruikers.

In het pand zijn 22 miljoen bakstenen verwerkt en is versterkt met oude spoorstaven. Hiervoor worden 2 baksteenfabrieken opgericht en voor de 4000m3 hout worden in Limburg 2 bossen gekapt.

In de jaren ’90 wordt besloten dat het gebouw volledig gerenoveerd dient te worden. André van Stigt brengt tijdens de renovatie de verdwenen trappen en gangen terug en worden de oude binnenramen weer functioneel gemaakt en al het glas wordt vervangen door dubbelglas. De oude verlaagde plafonds worden verwijderd. Door gebruik te maken van de massa van het gebouw en een slimme manier van nachtventilatie kan zonder toepassen van airco voldaan worden aan de door de NS en Rijksvastgoedbedrijf gestelde klimaateisen.