Adres:Oostvest 22A1 – 24C
Koepelplein 184-245, Haarlem
Bouwjaar:1901
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectW.C. Metzelaar
Opdrachtgever:Duwo
Bouwbedrijf:HBB-Bouw
Start bouw:2021
Jaar van oplevering:2023
Bijzonderheden:

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

De Vest

Het in 1901 als Huis van Bewaring opgeleverde gebouw is in opdracht van Duwo omgetoverd tot een studentencomplex met 82 units welke verhuurd worden aan de studenten van de University College gevestigd in de naastgelegen Koepel.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke gebouw stond los van het Koepelcomplex in zowel vorm als functie. In de Koepel werden veroordeelden gehuisvest, de Vest was als Huis van Bewaring voor degene die nog op hun rechtszaak wachten. Tevens was de vrouwengevangenis in het gebouw gesitueerd.

In het gebouw werden aan de Oostvest de directeurswoning en boven de voormalige toegangspoort, welke in de toekomst hergebruikt zal worden als uitgang van de nog te realiseren parkeergarage, de 1e bewaarderswoning gerealiseerd. De bewaarderswoning is gedurende de jaren verloren gegaan, de directeurswoning is wel grotendeels intact gebleven met oorspronkelijke paneeldeuren, monumentale trap en uitgebreide detaillering.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Vest gebruikt als gevangenis voor verzetstrijders. Op 21 maart 1945 is hier de Haarlemse verzetsstrijdster Hannie Schaft gevangengezet, in cel 18 of 19. Zij is hierna snel overgeplaatst naar Amsterdam waarna zij op 17 april 1945 is gefusilleerd in de duinen van Overveen.

Rond 1960 is de vleugelgevangenis met 5 stramienen uitgebreid en de gevangenis gemoderniseerd. In 1969 werd de Vest gebruikt als jeugdgevangenis. Na de sluiting van de gevangenis heeft het gebouw nog enkele jaren dienst gedaan als onderkomen voor het COA.

Renovatie 2021

Tijdens de renovatie zijn er steeds 2 cellen samengevoegd tot 1 studentenkamer met eigen pantry en badkamer. Het Atrium is in oude glorie hersteld door de later ingebouwde vloer op de 1e verdieping te verwijderen.

Alle buitenmuren zijn geïsoleerd. Het geblindeerde glas is verwijderd en achter de stalen kozijnen zijn nieuwe geïsoleerde en te openen ramen geplaatst.

Alle kamers zijn voorzien van luchtverwarming en het gebouw is volledig gasloos. Ook is het nieuwe zinken dak voorzien van 184 zonnepanelen.