Adres:Hoogte Kadijk 400, Amsterdam
Bouwjaar:1901 – 1908
Restauratie architect:
Oorspronkelijke architectPublieke Werken (A. Boeken e.a.)
Opdrachtgever:
Bouwbedrijf:
Start bouw:
Jaar van oplevering:
Bijzonderheden:Voormalige energiecentrale

Publicaties/video

Energetica

Hoogte Kadijk is het voormalige machinegebouw van de eerste gemeentelijke kolengestookte elektriciteitscentrale. Het eclectische gebouw is gebouwd tussen 1901 en 1908 ten behoeve van de elektrificatie van het havenbedrijf en de tram. De centrale leverde hiernaast ook energie aan de verschillende kleinverbruikers in de omgeving.

De energieopwekking werd vanaf 1946 afgebouwd. Wel bleef de verdeelfunctie behouden; tot op de dag van vandaag functioneert het gebouw als verdeelstation van Liander. Het grootste gedeelte van het gebouw staat echter leeg.

Sinds 2006 heeft Buro van Stigt een aantal haalbaarheidsstudies gedaan waarbij het gebouw opnieuw kan gaan functioneren als groene en moderne energiecentrale en -hub voor de omgeving. Tevens zou hiermee een mogelijkheid ontstaan tot het invoegen van functies zoals sociale huurwoningen, studentenhotel of het terugbrengen van bijvoorbeeld de functie van bierbrouwerij (De in 1949 gesloten bierbrouwerij De Gekroonde Valk, ooit Nederlands grootste, stond op steenworp afstand). Mogelijkheden genoeg!