Adres:Obiplein 8, Amsterdam
Bouwjaar:1925
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectJan Stuyt
Opdrachtgever:Stadsherstel Amsterdam NV
Bouwbedrijf:Bouwbedrijf M.J. de Nijs
Start bouw:2011
Jaar van oplevering:2012
Bijzonderheden:Ook door Buro van Stigt gerenoveerd in 1992

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

Gerardus Majellakerk

Herbestemming heeft de toekomst! Deze uitspraak is volledig van toepassing op de Gerardus Majellakerk. Na onze verbouwing en herbestemming van 1992 krijgt in 2011 / 2012 de Gerardus Majellakerk in Amsterdam-Oost opnieuw een andere bestemming. Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) neemt de plaats in van Aletta (voormalig IIAV).

De Majellakerk, tegenwoordig een rijksmonument, wordt weer verbouwd in een team van Stadherstel Amsterdam NV, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Architectenbureau J. van Stigt. Een monument verliest geen waarde en kan zoals ook nu weer het geval is gerust een volgend leven krijgen.

Een eerste hergebruik, voor het Internationaal Informatiecentrum voor de Vrouwenbeweging (later Aletta) redde de kerk, die toen nog geen monument was. Via het AMF (later opgegaan inStadsherstel) in samenwerking met Stadsdeel Zeeburg, behield de kerk een (semi)publieke functie.

De restauratieopgave betrof, naast toevoeging van ramen en extra vloervelden in het schip en het koor, vooral ook funderingsherstel. De complete “ring” onder de koepel en de kolommen van de middentraverse waren veel meer gezakt dan de buitengevels. Deze hebben een aanvullende fundering respectievelijk een verstijving door middel van vloerenkoppeling gekregen. De begane grondvloer is in dat stadium vernieuwd en deels verdiept, met name ter plaatse van het koor waar extra archiefruimte is gemaakt.

In de tweede ingreep is de in de eerdere verbouwing toegevoegde insteekvloer in de grote koepel weggehaald, zodat een grote oefen- en opvoeringszaal voor het orkest ontstaat. De ruimte is nog extra vergroot omdat 1 travee van de vloeren bij het koor op alle verdiepingen wordt gesloopt. De ruimtes aangrenzend aan de grote zaal worden foyers en instrumentenbergingen. De overige ruimtes zijn allemaal gericht op de zaal en zijn backoffices, kantoren en oefenruimtes.

De externe kantoorruimte is met een glazen voorzetpui vóór de bestaande pui, extra (akoestisch) gescheiden van de oefen- en uitvoeringszaal van het NedPho.

Extern is een loadingdock toegevoegd waar instrumenten veilig door kunnen worden getransporteerd zonder vocht en temperatuurverschillen.

Het interieur van de kerk is hoofdzakelijk in akoestisch en installatietechnisch oogpunt verbeterd. Zowel voor geluid naar de omliggende gebouwen als naar de omliggende ruimtes  zijn achterzetramen, isolerend glas, klankkaatsers en voorzetwanden toegepast.
Voor uitvoeringsdoeleinden is in de zaal een verdiepte bak gemaakt waarin behalve zitplaatsen voor ongeveer 200 personen ook plaats is voor de luchtinstallatie. Bovenin de koepel komt een truss te hangen voor (theater)verlichting.

Net als in de eerdere verbouwing heeft de Gerardus Majellakerk weer een (semi)publieke functie en een verdiend derde leven gekregen! Niets zo flexibel als een monument!