Adres:Zeeburgerdijk 633-641, A’dam
Bouwjaar:18e eeuw
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectOnbekend
Opdrachtgever:Particulier
Bouwbedrijf:Leguit en Roos
Start bouw:2021
Jaar van oplevering:2022
Bijzonderheden:

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

Herberg “Zeeburg”

In de 17e eeuw werd op de Zeeburgerdijk voor het eerst een herberg gebouwd op de plek waar het vee voor de voedselvoorziening van Amsterdam aan wal kwam. In de 18e eeuw werd dit pand versteend en de basis aangelegd voor de huidige bebouwing. In 1918 is de herberg tijdelijk in gebruik geweest als quarantaine-gebied voor met name zieken lijdend aan de Spaans Griep, maar ook voor zeelui die ziek waren geworden tijdens hun terugreis uit “de Oost”.

In de jaren ’70 wordt het nieuwe Slotervaartziekenhuis geopend en komt het pand leeg te staan. De gemeente Amsterdam biedt het gebouw aan aan een groep krakers die hier in ruil voor een pand aan de Bloemengracht moeten verlaten. Hierna dient de herberg als woongebouw.

In 2017 wordt duidelijk dat de herberg onderhoud nodig heeft. Ymere biedt de woning aan de huidige huurders aan. De nieuwe eigenaren vragen Buro van Stigt een ontwerp te maken om de woning te verduurzamen en in te delen in een aantal semi-zelfstandige appartementen waar meerdere generaties van de familie in kunnen wonen. Daarnaast dient het pand verduurzaamd te worden, waarbij de aanwezige detaillering in de houten constructie en de drijvende kelder bewaart moeten blijven.

Samen met aannemingsbedrijf Leguit en Roos wordt de renovatie en verduurzaming in 2022 succesvol afgerond.