Adres:Herengracht 526 Amsterdam
Bouwjaar:1686
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectA. Turck (?)
Opdrachtgever:Particulier
Bouwbedrijf:Bouwbedrijf de Nijs & Zn
Start bouw:2014
Jaar van oplevering:2014
Bijzonderheden:

Publicaties/video

  • publicatie

Herengracht 526

De transformatie van Herengracht 526 in Amsterdam is een mooi voorbeeld van hoe een monumentaal pand uit 1686 kan worden gemoderniseerd zonder afbreuk te doen aan zijn historische charme en grandeur. Het project omvatte een gedurfde en unieke toevoeging aan de Amsterdamse architectonische schat: een geheel nieuwe kelder die zich uitstrekt onder het volledige pand, een ongekende en opmerkelijke eigenschap in de stad.

Het oorspronkelijke koopmanshuis, met zijn bakstenen gevel en kenmerkende dolfijnen als vleugelstukken, heeft door de eeuwen heen verschillende gedaanteveranderingen ondergaan. Van de eenvoudige woonruimte uit de 17e eeuw tot de weelderige residentie van distilleerder Willem Hendrick Warnsinck in 1870, heeft het pand altijd zijn eigen verhaal verteld.

Met respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw is het nu getransformeerd tot een eigentijdse woning en stadssalon, waar moderne luxe hand in hand gaat met historische pracht. Een essentieel aspect van de renovatie was de volledige verduurzaming van het pand, wat niet alleen de ecologische voetafdruk verkleint, maar ook zorgt voor een comfortabeler en energiezuiniger leefomgeving.

Een hoogtepunt van de renovatie is de restauratie van de Grand Salon en de Golden Room, waar de originele 19e-eeuwse kleuren zijn hersteld en het beschadigde plafondschilderij is vervangen door een interpretatie van een werk uit 1708 van Abraham Bisschop, gebaseerd op de oude Griekse fabel “De vogel in geleende veren”. Het kunstwerk, dat op illusionistische wijze een opening naar een wolkenlucht laat zien, is op ingenieuze wijze gereproduceerd door architect Hans Kuiper. Met behulp van meer dan duizend detailfoto’s van het originele schilderij, digitaal geretoucheerd en gerangschikt in een ovale vorm en verfijnd met geavanceerde AI-computertechnieken, is een meesterwerk gecreëerd dat naadloos opgaat in de bestaande plafondornamenten.

Naast de esthetische vernieuwingen zijn ook praktische verbeteringen aangebracht. De stijlkamers zijn volledig gerestaureerd en voorzien van moderne gemakken, zoals domotica, verbeterde akoestiek en geïntegreerde presentatiemogelijkheden voor grotere bijeenkomsten. Innovatieve oplossingen, zoals onzichtbaar weggewerkte projectoren en schermen, zorgen voor een naadloze integratie van technologie in de historische setting.

Kortom, de verbouwing van Herengracht 526 is een triomf van architectonische visie en vakmanschap, waarbij het verleden naadloos samenvloeit met het heden, en waar de unieke charme van een 17e-eeuws pand wordt gekoesterd en gevierd in een eigentijdse context.