Adres:Linnaeusstraat 37, Amsterdam
Bouwjaar:1892
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectG.W. Fixseboxe
Opdrachtgever:Stadsherstel Amsterdam NV
Bouwbedrijf:Bouwbedrijf M.J. de Nijs en zn.
Start bouw:2010
Jaar van oplevering:2012
Bijzonderheden:100% leerlingbouwplaats-plekken

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

Muiderkerktoren

De Muiderkertoren staat al jarenlang als een eenzame “marker” op de Linnaeusstraat schuin tegenover het Tropenmuseum. Wie naar de Muiderkerktoren kijkt, moet constateren dat deze wel erg vreemd tegen de nieuwbouw van het Instituut van de Tropen (KIT) staat. De Toren is eigenlijk een karikatuur omdat deze sinds de brand in 1989 feitelijk geen functie meer heeft. Wél is de toren nog het symbool van het sociale hart van de kerk.

De aanleiding voor onze inbreng in het project is een bijzondere: André van Stigt ontving in 2009 de Gouden Piet Kranenberg Ring uit handen van Duco Stadig, voormalig wethouder van Amsterdam en kerkvoogd van de Hervormde Muiderkerkgemeente.

Duurzaam beheer en renovatie is voor niet-rijksmonumenten als de Muiderkerktoren een groot probleem. Voor de instandhouding van de toren kregen André bij een woningcorporatie en het Stadsdeel de handen niet uit elkaar. Uiteindelijk besloot Bouwbedrijf de Nijs haar nek uit te steken, niet om het project aan te nemen, maar voor de instandhouding van het Bouwambacht. Tijdens de werkzaamheden is alles uitgevoerd door leerlingen onder begeleiding van een Leermeester op de bouwplaats. De leerlingen worden ook ingezet bij het onderhoud van de toren.

Stadsherstel Amsterdam NV is bereid gevonden om de toren te exploiteren. Een samenwerking van kinderartsen gaat op deze bijzondere plek praktijk houden.