Adres:Prinsengracht 461, Amsterdam
Bouwjaar:17e eeuw
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectOnbekend
Opdrachtgever:Particulier
Bouwbedrijf:n.t.b.
Start bouw:
Jaar van oplevering:
Bijzonderheden:

Publicaties/video

  • publicatie

Prinsengracht 461

Duurzame transformatie van een prachtig gracthenpand aan de Prinsengracht: Behoud van Erfgoed en verhoogd Comfort.

In het hart van Amsterdam, aan de Prinsengracht, ondergaat een prachtig grachtenpand momenteel een duurzame transformatie. Met respect voor het karakter en de monumentale waarden van het gebouw wordt er een verbouwing uitgevoerd om het pand klaar te maken voor de toekomst.

Een van de belangrijkste aspecten van deze verbouwing is het verduurzamen van het pand. Hiervoor worden verschillende energiebesparende maatregelen toegepast. Ten eerste wordt er vacuümglas geplaatst. Dit hoogwaardige isolatieglas met een zeer lage warmtedoorgangscoëfficiënt zorgt voor een efficiënte thermische isolatie, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd. Hierdoor blijft het pand comfortabel, terwijl het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd.

Daarnaast wordt er lage temperatuur verwarming geïmplementeerd. Dit systeem werkt met lagere watertemperaturen dan traditionele verwarmingssystemen, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. Het zorgt tevens voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in het hele pand. Door deze verandering zal het grachtenpand niet alleen energie-efficiënter worden, maar ook het comfortniveau verhogen.

Om de duurzaamheid van het pand verder te vergroten, wordt het gehele gebouw grondig geïsoleerd. Hoogwaardige isolatiematerialen worden toegepast om warmteverlies door de muren, vloeren en het dak te minimaliseren. Dit draagt niet alleen bij aan energiebesparing, maar verbetert ook het akoestische comfort en vermindert geluidsoverlast van buitenaf.

Bij deze verbouwing staat het behoud van het karakter en de monumentale waarden van het pand centraal. Hoewel er moderne technieken worden geïntegreerd, zal de oorspronkelijke uitstraling van het grachtenpand behouden blijven. De historische elementen, zoals de gevel en ornamenten, worden zorgvuldig gerestaureerd en in ere hersteld. Het resultaat zal een harmonieus samenspel zijn van duurzaamheid en erfgoed.

Met deze verbouwing wordt het grachtenpand op de Prinsengracht klaargemaakt voor de toekomst. Door het toepassen van vacuüm glas, lage temperatuur verwarming en uitgebreide isolatie, wordt het energieverbruik verminderd en het comfort verhoogd. Tegelijkertijd wordt het karakter en de monumentale waarde van het gebouw gekoesterd. Zo wordt het pand een prachtig voorbeeld van duurzaamheid in het historische hart van Amsterdam.