Adres:Vendelstraat 2, Amsterdam
Bouwjaar:1897
Restauratie architect:Buro van Stigt i.s.m. MVSA
Oorspronkelijke architectF.W.M. Poggenbeek
Opdrachtgever:Universiteit van Amsterdam
Bouwbedrijf:Vlasman (kavel I)
Volker Staal en Funderingen i.s.m. van Hattum en Blankevoort (kavel II)
BINX Smartility i.s.m. Koninklijke Woudenberg (kavel III)
Start bouw:Kavel I – 2018
Kavel II – 2019
Kavel III – 2021
Jaar van oplevering:Kavel I – 2019
Kavel II – 2021
Kavel III – in uitvoering
Bijzonderheden:t.b.a.

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

Universiteits Bibliotheek

Respect voor monumentale waarde.

In samenwerking met MVSA zijn wij verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) in het hartje van Amsterdam, op en rond het Binnengasthuisterrein en de Oudemannenhuispoort.

De nieuwe bibliotheek “binnenstadscampus” van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt het hart en het centrale ontmoetingspunt voor de faculteit Geesteswetenschappen.

De ambitie is om de nieuwe UB, met respect voor de gebouwde en bestaande historische binnenstad, een herkenbaar icoon te realiseren die ook duurzaam gebruik maakt van het erfgoed.

De monumentale gebouwen van de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis zijn geïntegreerd in het ontwerp voor de nieuwe UB.

Ruimte voor Ontmoeting

De open binnenplaats krijgt een “glazen” overkapping waardoor eenheid wordt gecreëerd tussen de verschillende gebouwen. een dakconstructie overspant de vide en strekt zich als een enorm blad uit over de bestaande gebouwen. Dit centrale atrium krijgt een publieke functie waarin voor het onderwijs en onderzoek ontmoeten en interactie centraal staan.

Het gebouw zal toegang geven tot de open collectie van de Faculteit der Geesteswetenschappen en de plek worden waar lezingen, discussies en presentaties voor een breed publiek kunnen plaatsvinden. Naast ongeveer 1000 studiestoelen wordt ook een hoge kwaliteit ICT-diensten gerealiseerd.

Aan de Nieuwe Doelenstraat zal nieuwbouw plaatsvinden, op de hoek van de Campus. Buiten de studieruimtes op de 1e en 2e verdieping van de nieuwbouw komt een gevelscherm dat bij naderen van de hoek van de Campus verandert van een abstract patroon in herkenbare figuren en tekens. Deze figuren en tekens vormen verwijzingen naar de Geesteswetenschappen.

Nieuwe hoofdingang

De voormalige ambulancepoort aan de Vendelstraat wordt verbreedt tot een nieuwe hoofdentree. Deze is open en toegankelijk en brengt een verbinding tot stand tussen de Campus en het atrium in het hart van de UB.