Adres:Ter Hoffsteedeweg 5, Overveen
Bouwjaar:1905
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectOnbekend
Opdrachtgever:Particulier
Bouwbedrijf:Leguit en Roos
Start bouw:2023
Jaar van oplevering:in uitvoering
Bijzonderheden:

Publicaties/video

Villa Swaluwenduyne

Duurzame transformatie van een klassiek pand aan de duinrand van Bloemendaal: behoud van Erfgoed en verhoogd comfort.

Aan de Ter Hoffsteedeweg, aan de duinrand van Bloemendaal, ondergaat een prachtig klassiek pand, “Swaluwenduyne”, momenteel een duurzame transformatie. Met diep respect voor het karakter en de monumentale waarden van het gebouw wordt er een verbouwing uitgevoerd, waarbij veel verborgen monumentale details worden teruggebracht. Denk hierbij aan schouwen, terrazzo vloeren en lambriseringen. Daarnaast wordt er een kleine uitbouw bij de keuken gerealiseerd in de kenmerkende stijl van het gebouw, waardoor de gehele begane grond badend in het licht komt te staan. Bovendien wordt de indeling van de verdiepingen geoptimaliseerd op basis van de mogelijkheden en beperkingen van het bestaande pand.

Een van de belangrijkste aspecten van deze verbouwing is het verduurzamen van het pand. In de eerste plaats wordt er vacuümglas geplaatst. Dit hoogwaardige isolatieglas met een zeer lage warmtedoorgangscoëfficiënt zorgt voor een efficiënte thermische isolatie, waardoor warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. Dit draagt bij aan het behoud van een comfortabele omgeving, terwijl het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd.

Daarnaast wordt er lage temperatuur verwarming geïmplementeerd. Dit systeem maakt gebruik van lagere watertemperaturen dan traditionele verwarmingssystemen, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. Het resultaat is een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling door het hele pand. Deze verandering zal niet alleen de energie-efficiëntie verhogen, maar ook het comfortniveau optimaliseren.

Om de duurzaamheid van het pand verder te vergroten, wordt het dak grondig geïsoleerd. Hoogwaardige isolatiematerialen worden toegepast om warmteverlies te minimaliseren en het akoestische comfort te verbeteren. Hierdoor wordt een aangename en energiezuinige leefomgeving gecreëerd.

Bij deze verbouwing staat het behoud van het karakter en de monumentale uitstraling van het pand centraal. Hoewel er moderne technieken worden geïntegreerd, zal de oorspronkelijke uitstraling van dit prachtige monumentale buitenverblijf behouden blijven. De historische elementen, zoals de haard, lambrisering en ornamenten, worden met grote zorg gerestaureerd en in ere hersteld. Het resultaat zal een harmonieuze samensmelting zijn van duurzaamheid en erfgoed.

Met deze verbouwing wordt het karakteristieke pand aan de duinrand van Bloemendaal klaargemaakt voor de toekomst. Door het toepassen van vacuümglas, lage temperatuur verwarming en uitgebreide isolatie, wordt het energieverbruik verminderd en het comfort verhoogd. Tegelijkertijd wordt het karakter en de esthetische waarde van het gebouw gekoesterd. Zo wordt het pand een prachtig voorbeeld van duurzaamheid aan de rand van de duinen