Adres:Westerpark Amsterdam
Bouwjaar:vanaf 1845
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectK. Gustafson
Opdrachtgever:Westergas CV
Bouwbedrijf:n.t.b.
Start bouw:n.t.b.
Jaar van oplevering:n.t.b.
Bijzonderheden:

Publicaties/video

Westerpark Energietransitie

Het Westerpark in Amsterdam is ontstaan in 1845 toen op deze locatie een stadspark(je) “Westergasplantsoen” werd aangelegd. Ten westen van dit park werd in 1883 de Westergasfabriek gesticht waar steenkoolgas werd gemaakt, in de eerste instantie voor straatlantaarns, later ook voor kooktoestellen van de Amsterdammers. Bij sluiting van de fabriek in 1967 bleek de grond zwaar vervuild. Sanering was te duur en woningbouw dus uitgesloten. Besloten werd om de bovenste grondlaag af te voeren en op een nieuwe toplaag het huidige stadspark aan te leggen.

In 2019 is ons Buro benaderd door Westergas CV / Millten BV om een verduurzamingsplan voor in eerste instantie de Gashouder en daarop volgend het hele park te ontwikkelen. Ambitie van de opdrachtgever is om van het Park een groen “energie” en Cultuurpark te maken. Als eerste is de Gashouder aangepakt en volledig verduurzaamd door middel van warmtepompen, zonnepanelen en een lokale elektraopslag.

Tijdens de verduurzaming van de Gashouder bleek dat de energiecongestie van het elektranet een grote remmende factor is voor de energietransitie van het Cultuurpark. Ons Buro heeft daarom eerst in kaart gebracht wat de mogelijkheden zijn om het park een Energiehub te maken waarbij het gehele park grotendeels zelfvoorzienend wordt in haar (elektrische) energiebehoefte.

Daarna zijn de overige gebouwen op het park bouwkundig en cultuurhistorisch geanalyseerd om vast te stellen wat de mogelijkheden voor verduurzaming zijn per gebouw. De gebouwen zijn zeer gevarieerd in zowel hun grootte, als in (cultuurhistorische) detaillering. Zo heeft het Zuiveringsgebouw een oppervlakte van bijna 10.000 vierkante meter, echter binnen grotendeels ontdaan van haar oorspronkelijke detaillering, terwijl de detaillering in het 385 vierkante meter grote Ketelhuis nog deels aanwezig is.

Over het algemeen zijn de panden op dit moment slecht geïsoleerd en op dit moment nog niet goed toegerust op de energietransitie (uitgezonderd de reeds gerenoveerde hotel en Gashouder). Het Buro heeft vervolgens een set principedetails gemaakt die afhankelijk van het gebouw, aangetroffen situatie en detaillering gebruikt kunnen worden voor de verduurzaming zodra er sprake is van een huurderswissel.

Daarnaast is vastgesteld welke mogelijkheden voor energieopwekking (zowel elektrische als warmte-energie) per gebouw het geschiktst zijn en welke gebouwen indien gewenst “energieleverancier” zouden kunnen worden voor andere, minder geschikte delen van het park.

Op deze manier kan het Cultuurpark stap voor stap verduurzaamd worden zonder dat de exploitatie hier onder lijdt.