Adres:Herengracht 431
Bouwjaar:16e – 19e eeuw
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectVerschillende, onbekend
Opdrachtgever:Velocia B.V.
Bouwbedrijf:Nico de Bont (Herengracht 353)
Start bouw:2023
Jaar van oplevering:in uitvoering
Bijzonderheden:

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

Ambassade Hotel

Het Ambassade Hotel gelegen aan de grachten van Amsterdam en is in de loop der jaren gegroeid en behelst ondertussen 14 grachtenpanden aan de Singel en Herengracht. Het 4-sterren hotel bevat naast 55 kamers ook een grote collectie (Cobra)kunst, een literaire- en muzieksalon en een unieke boekencollectie met onder andere meer dan 20 gastenboeken.

Sinds de jaren ’90 is het Hotel gegroeid tot de huidige grootte. Door deze organische groei is ondertussen de wens ontstaan om de logistieke routing door het gebouw, met respect voor de verschillende rijksmonumenten en historische kavelering, te rationaliseren. Hiernaast is er funderingsherstel van een aantal panden aan de Singel nodig en is men voornemens een verduurzamingsslag te maken. En dit alles terwijl het Hotel (deels) zal blijven functioneren!

Het plan van Buro van Stigt is om gelijk met het funderingsherstel een aantal panden te onderkelderen waardoor er ruimte ontstaat voor fietsparkeren en meer opslag. De opslagvergroting maakt het mogelijk om in de toekomst meer transport over het water te realiseren om de transportbewegingen door de buurt en over de grachten te minimaliseren.

De gevels en daken zullen geïsoleerd worden en de ramen zullen worden voorzien van vacuüm-glas. De installatie zal volledig gasloos worden gemaakt met behulp van warmtepompen en zullen alle niet-zichtbare daken voorzien worden van zonnepanelen.

Het plan zal gefaseerd uitgevoerd worden waardoor de overige delen van het hotel kunnen blijven functioneren.