Adres:Herengracht 410-412, Amsterdam
Bouwjaar:1664-1667
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectP. Vingboons
Opdrachtgever:Monumental Properties Amsterdam
Bouwbedrijf:Nico de Bont
Start bouw:2016
Jaar van oplevering:2017
Bijzonderheden:t.b.a.

Publicaties/video

Hendrickszhuys

Historie

Het gebouw op Herengracht 410-412 bestond ooit uit twee afzonderlijke panden. 410 gebouwd in 1665 door bouwheer Jacob de Vogelaer, een 7.45 m breed huis met klokgevel. In 1938 liet de toenmalige eigenares 410 afbreken en vervangen als een uitbreiding van 412, het pand werd in de stijl van 412 aangepast met in het interieur art-deco details uit die tijd.  

In 1667 werd 412 naar ontwerp van Vingboons een dubbelbreed woonhuis gebouwd, met voor die tijd een zeer moderne indeling met een lage ingangsverdieping.  De zandstenen gevel kreeg een middenrisaliet (een risaliet is een iets vooruitspringend gedeelte van de gevel, minstens één raamtravee breed en over de gehele hoogte doorlopend) met twee pilasterstellingen en een fronton. Het hoge schilddak werd door vier schorstenen bekroond. De oorspronkelijke ingang was op de sokkelverdieping. In de loop der eeuwen is er veel aan de panden veranderd tot wat het nu is.

De zijvleugels zijn vanuit de tuin toegankelijk door een enkele paneeldeur met een gedecoreerde omlijsting ,uitgevoerd in schoon metselwerk. Zij-traveeën met 12-ruits schuifvensters met natuurstenen onderdorpels, boven de vensters een rollaag. Onder de vensters gedecoreerde natuurstenen reliëfs. Inwendig onder meer in het middengedeelte een vlakke balkenzoldering met beschildering; tegen de linker zijwand een zeventiende-eeuwse met figuren en maskerkoppen gedecoreerde schouw, op de vloer Öland tegels .

Tuinhuis

Een fraai tuinhuis gesitueerd in de bijbehorende tuin tegen de achterrooilijn, dateert vermoedelijk uit ca. 1742 en is uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl, behorend bij het reeds onder monumentnummer 1840 beschermde grachtenhuis Herengracht 410-412. In de tuin bevinden zich twee monumentale esdoorns.

Nieuwe Start

Na vele jaren leegstand (na Guerrilla) wordt  Herengracht 410-412 gerestaureerd en krijgt het pand een nieuw gebruik.

Zeer gewenst gebruik; we zijn er trots op dat deelraad centrum toestemming heeft gegeven voor functie wijziging van kantoor naar ZORG-wonen: 28 huur units + faciliteiten (24 uur zorg). Domus Magnus , een zorginstelling, wordt de gebruiker. Het monument en de tuin worden hersteld, en er komt eindelijk plaats voor zorg binnen de binnenstad (met alle respect voor de Makroon, maar toch anders) En geen vrije sector appartementen, geen short-stay, geen hotel.

Op de begane grond, en deels 1e verdieping vooral de algemene faciliteiten (kantoor, restaurant, ontvangst, fysio, kapper, recreatieruimten) en uiteraard de grote tuin.

In het pand zijn totaal 28 units (met miva badkamers, rolstoel toegankelijkheid etc.) van 40 tot 80 m².

Alle monumentale onderdelen worden uiteraard hersteld en het pand wordt ook verduurzaamd.

Dit initiatief zou ook een voorbeeldproject kunnen en moeten zijn, al is de politiek nog voorzichtig.

Op 3 oktober 2016 start de bouw; de bouwtijd is ruim 1 jaar en een goede, professionele aannemer is Nico de Bont.

Wij denken dat met dit gebruik een goede en zeer gewenste oplossing gevonden is voor het duurzaam gebruik van Herengracht 410-412 en voor Amsterdam.