Adres:Nieuwe Doelenstraat 2-14 A’dam
Bouwjaar:1896
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectW. Hamer jr.
Opdrachtgever:Hotel de L’Europe
Bouwbedrijf:Strukton
Start bouw:2009
Jaar van oplevering:2010
Bijzonderheden:

Publicaties/video

Hotel de L’Europe

Het Hotel de L’Europe is een 5-sterren hotel aan de ronding van de Amstel waar oorspronkelijk het Rondeel stond, een verdedigingswerk uit 1480 dat de toegang tot de stad vanuit de Amstel beschermde. In 1896 werd het huidige hotel geopend en de eerste 50 kamers in gebruik genomen. Gedurende de eeuw die volgde werden langzaamaan de buurpanden bij het hotel getrokken.

In 2006 werden de buurpanden Nieuwe Doelenstraat 10, 12 en 14 aangekocht door het hotel. Deze aankoop was meteen de aanjager om naast het verbouwen van deze panden tot hotel om ook het volledige complex te herstellen en te rationaliseren na ca. 100 jaar van ‘organische’ groei.

Tijdens de renovatie is de verloedering van het complex ongedaan gemaakt en is de historische grandeur herstelt: de kunststof kozijnen vervangen, de kleurstelling teruggebracht, zonwering vervangen, plafondhoogtes en binnenhoven herstelt en zijn de terrassen aan de waterzijde teruggebracht door de back-of-house functies intern te verplaatsen. Daarnaast zijn de installaties gesaneerd en gerepositioneerd waardoor ze niet meer zichtbaar zijn vanaf de Singel, Amstel en Rokin.

Door de verruiming en verbreding van de hotel-ondersteunde functies, het terugbrengen van de kwaliteit en individualiteit van ieder pand heeft het Hotel de L’Europe in haar totaliteit haar granddeur teruggekregen en heeft de stad geprofiteerd door haar nieuwe allure en uitstraling aan de Amstel en Rokin.