Adres:Rozenstraat 12 Amsterdam
Bouwjaar:1891
Restauratie architect:Buro van Stigt
Oorspronkelijke architectC.W. Posthumus Meijes
Opdrachtgever:DVM
Bouwbedrijf:du Prie Bouw & Ontwikkeling BV
Start bouw:2016
Jaar van oplevering:2016
Bijzonderheden:

Publicaties/video

  • publicatie
  • publicatie
  • publicatie

Hotel Mercier

Van Historisch COC-pand naar luxe en duurzaam Mercier Hotel: Een toekomstgerichte transformatie in Amsterdam.

De transformatie van het voormalige COC-pand (in 1891 door mevr. Mercier als eerste buurthuis op het Europese vasteland opgerichte “Ons Huis”) aan de Rozenstraat in Amsterdam tot het Mercier Hotel is een voorbeeld van hedendaagse architectuur en duurzaam bouwen. Dit historische pand, ooit een belangrijk ontmoetingspunt voor de LHBTQ+ gemeenschap, is met zorg en visie getransformeerd tot een modern hotel dat zowel luxe als duurzaamheid belichaamt.

Een van de meest technische aspecten van deze verbouwing is de toevoeging van een geheel nieuwe kelder die zich uitstrekt onder het volledige pand. Deze ondergrondse enorme uitbreiding is een uniek kenmerk, niet vaak gezien in de compacte en historische structuur van Amsterdamse gebouwen. De kelder biedt extra ruimte voor faciliteiten zoals een spa, fitnessruimte, en technische installaties, wat bijdraagt aan het comfort en de functionaliteit van het hotel zonder de historische esthetiek van het pand te verstoren.

Bij de renovatie van het gebouw stond duurzaamheid centraal. Het pand is volledig verduurzaamd, met maatregelen die zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk. Dit omvat de installatie van geavanceerde isolatie, energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, en het gebruik van duurzame materialen en technieken. De geplaatste installaties dragen bij aan de energie- en waterzuinigheid van het hotel, waardoor het Mercier Hotel niet alleen een luxueuze, maar ook een milieuvriendelijke bestemming is.

Architectonisch gezien is de verbouwing een eerbetoon aan zowel het verleden als de toekomst van het gebouw. De historische gevel van het pand is zorgvuldig gerestaureerd, waarbij originele details en ornamenten in ere zijn hersteld. Binnenin combineert het interieur moderne luxe met een knipoog naar de rijke geschiedenis van het pand. De kamers en gemeenschappelijke ruimtes zijn ontworpen met een gevoel van elegantie, waarbij natuurlijke materialen en een opmerkelijk kleurenpalet een sfeer van rust en comfort creëren waarbij een synergie tussen bestaand en nieuw is ontstaan.

Naast het Mercier Hotel aan de Rozenstraat is een opvallend nieuwbouwproject gerealiseerd dat het historische karakter van de omgeving aanvult en tegelijkertijd een moderne toets toevoegt. Deze nieuwbouw biedt luxe kamers met een prachtig uitzicht op een unieke tuin, een zeldzaamheid in de dichtbebouwde binnenstad van Amsterdam.

Het naastgelegen nieuwbouwdeel is ontworpen met een sterke focus op zowel esthetiek als functionaliteit. De architectuur van het nieuwe gebouw weerspiegelt een eigentijdse stijl, met strakke lijnen en hoogwaardige materialen, die in harmonie samengaan met de historische gevel van het Mercier Hotel. Grote ramen en balkons maximaliseren het natuurlijke licht en bieden gasten een prachtig uitzicht op de zorgvuldig aangelegde tuin, die een rustige oase vormt in het hart van de stad.

De tuin zelf is een bijzondere toevoeging aan het project. In een stad waar ruimte schaars is, biedt deze groene ruimte een ongekende luxe. De tuin is ontworpen als een serene plek, met een mix van allerlei soorten planten, zorgvuldig geselecteerd om een gevoel van rust en ontspanning te creëren. Wandelpaden, waterpartijen en zitjes nodigen gasten uit om te genieten van de natuurlijke schoonheid en de frisse lucht, een welkome afwisseling van de levendige stedelijke omgeving.

Het Mercier Hotel biedt daarnaast innovatieve oplossingen om de duurzaamheid te verhogen. Slimme technologieën zorgen voor energiebeheer en optimalisatie van het binnenklimaat, terwijl waterbesparende voorzieningen bijdragen aan een verantwoorde omgang met natuurlijke hulpbronnen. De kelder, een technisch hoogstandje op zich, herbergt niet alleen faciliteiten voor de gasten, maar ook geavanceerde systemen die zorgen voor een efficiënte en duurzame exploitatie van het hotel.

In essentie is de verbouwing van het voormalige COC-pand aan de Rozenstraat een inspirerend voorbeeld van hoe historische gebouwen nieuw leven kunnen worden ingeblazen door middel van duurzame architectuur en innovatieve technologieën. Het Mercier Hotel is niet alleen een luxe toevluchtsoord voor reizigers, maar ook een baken van vooruitstrevend en verantwoordelijk ontwerp, dat de rijke geschiedenis van Amsterdam respecteert en tegelijkertijd een groenere toekomst omarmt.